Business Joomla Themes by Justhost Reviews

 

На 6 май след няколко отлагания се провеждат парламентарни избори в Гърция  и нашата балканска съседка се намира пред най-тежките и мъчителни избори в най новата си история. Корумпираният до зъби политически елит на двете основни партии "Пасок" и "Нова демокрация", които докараха кризата с външния дълг, остават отново най -силните претенденти за властта в Парламента, независимо, че гръцкия народ даде на международен съд в Хага главните политици от двете партии.

Гърция( както и България) се нуждае от генерална смяна на статуквото, т.е да не се допуснат старите партии до властта отново, но гръцкото общество не можа да роди нова политическа алтернатива срещу тях.
Две са опозиционните партии в Гърция- Комунистическата и Националистическата партия.

Комунистите държат синдикатите, предизвикват стачки и протести, но са идейно остарели, както останалите комунисти на Европа. Те не виждат причината за кризата-НЕОЛИБЕРАЛИЗМА, нито знаят как да се борят срещу него, не могат да дадат едно решение за излизане от кризата.

Новата националистическа партия, създадена по подобие на "Унгарската партия на Орабан", "Истинските финландци" във Финландия, "Партията на Свободата" в Холандия няма идеология, те само автоматично се противопоставят без да дадат решения за излизане от кризата. С такива потенциали нито една от тях не може да промени статуквото и да се противопостави на двете стари неолиберални партии"Пасок" и "Нова демокрация".

Дълговата криза на Гърция бе предизвикана от европейските банкери( финансовата олигархия ) под диктовката на МВФ , СБ и Европейската комисия- тези институции са американски и се назначават от Вашингтон, за да прокарват неолиберализма по света.

Интересна е ролята на ЕК- уж управленчески орган на ЕС, харчи парите на европейските данъкоплатци, а еврокомисарите не се избират от европейските избиратели, а се назначава по неизвестни критерии.
Чрез ЕК, САЩ държи Европа на колене и определя външната и вътрешна политика на ЕС.
Не случайно Орбан се обърна към ЕК и попита "Вие кои сте?" заради опитите на ЕК да  наложат на Унгария някакво финансово ембарго.

Най-голяма вина за това има гръцкия политически елит на двете партии"Пасок" и "Нова демокрация", управлявали последните 30 години страната, който е влязъл в тясна симбиоза с гръцките банки и оформил с тях финансова олигархия. Двете партии съставиха в последно време нова бандитска коалиция за управление на страната с министър председател Лукас Пападимос- банкер и билдерберг, бивш член на борда на американския финансов консорциум" Голдмън Сакс" , която продължава демагогски старата корупционна практика и политика.

Гръцкият външен дълг идва главно от френски и германски банки, но се обслужва от гръцките банки, като повечето от тях са офшорни и са се превърнали в най-спекулативните банки в Европа.
Трагичното е ,че те владеят 30% от българския финансов пазар и депозитите на българите. Още по-трагично е, че до сега е нямало българско правителство, което с национално-отговорна политика да създаде ограничения за присъствието на гръцките банки в България. Особено последното българско правителство на Бойко Борисов, при което на власт е финансовата олигархия на България, отвори широко вратите на България за спекулативните гръцки банки.


Огромната криза, в която е попаднала Гърция с външния дълг са проблеми на НИВОТО НА ГРЪЦКАТА ДЕМОКРАЦИЯ сега. Запитайте се защо други държави в Европа нямат такава криза, с такава дълбочина и проблем за обществото?
В днешно време на 21 век нивото на демокрация се измерва с НИВОТО НА КОРУПЦИЯ по всички нива в обществото. Колкото по-добре работи ВЪРХОВЕНСТВОТО НА ЗАКОНА, корупцията в обществото е свалена до миниум, това дава възможности на икономиката да се развита с бързи темпове и в правилни посоки, а обществото да просперира.
Гърция е вече 30 години член на ЕС, от 10 години е член на Еврозоната, а има най- ниско развита демокрация в обществото си, защото е с най висока корупция, сравнено с останалите членки на Еврозоната.
Корупцията във висшите етажи на властта в Гърция е огромна. Външният дълг вземан от германски френски и други банки и прекарван през гръцките банки е потъвал в гушата предимно на елита им или се е връщал към банките кредитори под формата на лихви и печалби, но нито цент не е влязъл в икономиката на страната, за това тя остава развита единствено в сферата на услугите.
Гърция не разви производителен тип икономика, каквато е икономиката на икономически развитите страни в Европа и такава икономика не е в състояние да плаща дългове, нито да трудоустрои хората.
Дълговата криза остави над 1,5 милиона хора безработни в Гърция и държавата не може да ги трудоустрои, защото няма производства. Коалицията на "Пасок" и "Нова демокрация" само е изпълнявала неолибералната политика на "тройката"- МВФ, ЕК и СБ( банките кредитори) в драстични десни мерки с рязане на заплати, пенсии и социални придобивки, което намалява още повече покупателната способност на населението, без да вкара нито цент в икономиката и развие производителен тип икономика по примера на развитите европейски страни, каквато икономика е само в състояние да трудоустрои населението и плаща външните дългове.

Излизането от дълговата криза зависи изцяло от волята на гръцкия народ. Но пътят е само ПОЛИТИЧЕСКИ.
Което значи, че трябва обществото да роди нов политически субект, който да има не само ясни решения за излизане от кризата, но и далеко-перспективна програма (силно градивна политическа идея) за развитието на социалния модел и икономиката на Гърция и най -важно- да е носител на НОВ ПОЛИТИЧЕСКИ МОРАЛ.
А икономиката на Гърция ( също като България) трябва да се строи от нулата.
Голямото нещастие на гръцкото обществото( също като българското) е, че не е родило такава политическа сила до сега и за това се очаква пак старите бандитски партии оформили заедно МАФИЯ и които донесоха катастрофата, да обсебят властта в новите парламентарни избори.

Гърция трябва да приложи принципите на "реалната демокрация" на развитите европейски страни от групата на 8-те най развити икономически и социални /правови държави на Европа-Швеция, Финландия, Дания, Норвегия, Германия, Холандия ,Австрия  и Швейцария считани и за най-развити демокрации, да роди нова политическа алтернатива с ясна визия за излизане от кризата, да смени тотално политическото си статукво и корумпираните си политици, да поеме курс към създаване на нов тип производителна икономика със средна класа от малкия и среден бизнес и големи вложения в икономиката си за подкрепата на малкия и среден бизнес, за да има бъдеще.

Подобно на Гърция е положението на България, също потънала в криза, но не се вижда, защото България не е в еврозоната и господата бюргери от Брюксел не и обръщат внимание.
Оформената у нас политическа мафия от всички партийни цветове и заела 100% Народното събрание, води у нас най- големите бандити и мошеници- инвеститори и продава България като носна кърпичка на чужди държавни интереси.
Въобще Балканите се славят с най-ниско развитата си демокрация в Европа, с най висока корупция в Европейския съюз и за това са и най-бедни и ограбвани от собствени и чужди инвеститори-мошеници.
 

Авторски коментар на "Идея за България"
Автор: Дора Апостолова- политически анализатор на "Идея за България"

11 април 2012 г.
Материалът се намира под защитата на Creative Commons лиценз

За автора ще прочетете в неговиянатиснете>>>БЛОГ

Други авторски материали на "Идея за България" за Гърция

натиснете "Ябълката на раздора Помощен пакет Гърция"

натиснете "Призив- Да помогнем на братския гръцки народ"

натиснете "Отворено писмо до гръцкия народ - ние всички сме гърци"

Добавете коментар


Реклами от Google